研究者総覧

大瀬良 知子 (オオセラ トモコ)

  • 食環境科学部健康栄養学科 准教授
  • 工業技術研究所 研究員
  • 食環境科学研究科食環境科学専攻 准教授
  • 地域活性化研究所 研究員
  • ライフイノベーション研究所 研究員
Last Updated :2024/04/26

研究者情報

学位

  • 博士(食物栄養学)(神戸女子大学)

科研費研究者番号

  • 30751169

J-Global ID

研究キーワード

  • 生態栄養、幼児期、嗜好、主観的健康観、栄養疫学、食事調査   

研究分野

  • 人文・社会 / 家政学、生活科学 / 応用栄養学

所属学協会

  • 日本栄養改善学会   日本食育学会   日本衛生学会   

研究活動情報

論文

  • Saki Maruyama; Yukiko Segawa; Ayaka Harui; Kanae Yamamoto; Hiroko Hashimoto; Tomoko Osera; Nobutaka Kurihara
    Marine Drugs 21 6 324 - 324 2023年05月
  • Tomoko Osera; Yoshiki Katayama; Yuki Mitsui; Yukiko Segawa; Saki Maruyama; Nobutaka Kurihara
    Journal of Food and Nutrition Research 11 5 360 - 364 2023年05月 [査読有り]
  • テントサウナを用いた「山サウナ」浴がストレスや自律神経機能および睡眠に与える影響
    高橋珠実; 荻野純平; 渡邊積; 大瀬良知子; 新井叔弘
    群馬大学教育実践研究 40 71 - 80 2023年03月 [査読有り]
  • 「山サウナ」実施時の環境測定および「山サウナ」浴が生理学・生化学的指標に与える影響
    高橋珠実; 荻野順平; 渡邊積; 大瀬良知子; 新井叔弘
    群馬大学共同教育学部紀要 58 19 - 26 2022年09月 [査読有り]
  • Tomoko Osera; Kumiko Iijima; Nobutaka Kurihara
    Journal of Food and Nutrition Research 10 3 216 - 220 2022年03月 [査読有り]
  • Saki Maruyama; Yukiko Segawa; Hiroko Hashimoto; Saori Kitamura; Mariko Kimura; Tomoko Osera; Nobutaka Kurihara
    Clinical and Experimental Hypertension 44 1 1 - 11 2021年11月 [査読有り]
  • Attitude towards Food Associated with Food Preferences in Japanese Elementary and Junior High School Students
    Tomoko Osera; Mitsuyo Awai; Nobutaka Kurihara
    Journal of Food Research 9 6 42 - 51 2020年06月 [査読有り]
  • Dietary capsaicin-mediated attenuation of hypertension in a rat model of renovascular hypertension
    Yukiko Segawa; Hiroko Hashimoto; Saki Maruyama; Miki Shintani; Hitomi Ohno; Yuko Nakai; Tomoko Osera; Nobutaka Kurihara
    Clinical and Experimental Hypertension 2019年09月 [査読有り]
  • Associations Between Non-Cognitive Skills, Self-Rated Health, Life Style, and Concern About Food in 6-16-Year-Old Japanese Students
    Tomoko Osera; Mitsuyo Awai; Misako Kobayashi; Setsuko Tsutie; Nobutaka Kurihara
    Journal of Education and Developmental Psychology 9 2 26 - 36 2019年07月 [査読有り]
  • Self-Rated Health and Lifestyle/Food Habits in Japanese Junior High School Students
    Tomoko Osera; Mitsuyo Awai; Misako Kobayashi; Setsuko Tsutie; Nobutaka Kurihara
    Global Journal of Health Science 11 7 80 - 89 2019年06月 [査読有り]
  • The effect on children's attitudes towards food associated with their non-cognitive skills, and with the nutrition knowledge of their parents
    Tomoko Osera; Nobuko Taniguchi; Hiroko Hashimoto; Nobutaka Kurihara
    Journal of Education and Developmental Psychology 8 2 54 - 61 2018年06月 [査読有り]
  • Tomoko Osera; Setsuko Tsutie; Misako Kobayashi; Nobutaka Kurihara
    Journal of Food Research 7 2 1 - 9 2018年01月 [査読有り]
  • 大瀬良 知子; 山本 千尋; 千家 梨華; 小林 美佐子; 土江 節子; 栗原 伸公
    日本食育学会誌 = Journal of Japanese Society of Shokuiku 12 1 19 - 25 日本食育学会 2018年01月
  • Osera T; Awai M; Kobayashi M; Tsutie S; Kurihara N
    Behavioral sciences (Basel, Switzerland) 7 4 2017年10月 [査読有り]
  • A Retrospective study on changes in food preferences of Japanese high school students from childhood to the present day
    Tomoko Osera; Mitsuyo Awai; Setsuko Tsutie; Misako Kobayashi; Nobutaka Kurihara
    Journal of Food Research 6 4 150 - 158 2017年07月 [査読有り]
  • Evaluation of Children’s Lunch Box Contents by Photograph and Their Relationhsip with Mother’s Concern
    Tomoko Osera; Setsuko Tsutie; Misako Kobayashi; Nobutaka Kurihara
    Journal of Food Research 6 1 78 - 86 2017年01月 [査読有り]
  • Using soybean products in school lunch for health education may improve children’s attitude and guardians’ knowledge in Kindergarten.
    Tomoko Osera; Setsuko Tsutie; Misako Kobayashi; Nobutaka Kurihara
    Journal of Child & Adolescent Behavior 4 5 1000310  2016年09月 [査読有り]
  • The effect of mothers’ and fathers’ food preferences on children’s preferences with their attitude
    Tomoko Osera; Setsuko Tsutie; Misako Kobayashi; Yukiko Segawa; Chie Kajiwara; Hiroko Hashimoto; Nobutaka Kurihara
    European Journal of Nutrition and Food Safety 6 3 93 - 100 2016年06月 [査読有り]
  • Associations between children’s food preferences and food habits towards healthy eating in Japanese children
    Tomoko Osera; Setsuko Tsutie; Misako Kobayashi; Tetsuya Sato; Nobutaka Kurihara
    Journal of Child & Adolescent Behavior 4 3 1000292  2016年05月 [査読有り]
  • A retrospective study on the relationship of changes in likes/dislikes with food habits in 4- and 6-year-old children
    Tomoko Osera; Setsuko Tsutie; Misako Kobayashi; Nobutaka Kurihara
    European Journal of Nutrition and Food Safety 4 4 604 - 613 2014年08月 [査読有り]
  • Relationship of mothers’ food preferences and attitudes with children’s food preferences
    Tomoko Osera; Setsuko Tsutie; Misako Kobayashi; Nobutaka Kurihara
    Food and Nutrition Sciences 3 10 1461 - 1466 2012年10月 [査読有り]
  • 矢埜 みどり; 岸田 恵津; 大瀬良 知子
    兵庫大学論集 17 139 - 150 兵庫大学 2012年
  • 原田 昭子; 矢埜 みどり; 岸田 恵津; 大瀬良 知子
    日本食生活学会誌 = Journal for the integrated study of dietary habits 22 3 213 - 221 日本食生活学会 2011年12月
  • 岸田 恵津; 大瀬良 知子; 矢埜 みどり; 真鍋 典子
    兵庫教育大学研究紀要 31 117 - 126 兵庫教育大学 2007年09月

書籍

  • サクセスフル 食物と栄養学基礎シリーズ 栄養教育論
    (担当:共著範囲:)学文社 2024年03月 ISBN: 9784762033476
  • サクセスフル 食物と栄養学基礎シリーズ 応用栄養学
    (担当:共著範囲:)学文社 2024年03月 ISBN: 9784762033469
  • 栄養教育論【第8版】
    (担当:共著範囲:)学文社 2023年02月
  • 栗原, 伸公; 大瀬良, 知子; 吉田, 勉 (担当:共編者(共編著者)範囲:)学文社 2021年09月 ISBN: 9784762030963 viii, 193p
  • 応用栄養学 栄養マネジメント演習・実習 【第5版】
    (担当:共著範囲:)医歯薬出版株式会社 2020年03月
  • 公衆衛生学【第3版】
    大瀬良 知子 (担当:共著範囲:)学文社 2019年05月
  • 公衆栄養学
    大瀬良知子 (担当:共著範囲:)2013年04月

講演・口頭発表等

  • Tomoko Osera; Takako Koriyama; Sae Okada; Nobutaka Kurihara
    Journal of Nutrition Education and Behavior 2022年07月 Elsevier BV
  • Ayaka Harui; Saki Maruyama; Yukiko Segawa; Hiroko Hashimoto; Tomoko Osera; Nobutaka Kurihara
    Hypertension 2021年09月 Ovid Technologies (Wolters Kluwer Health)
     
    In a previous study, we observed that Saccharina japonica (SJ) intake reduced blood pressure (BP) in 2-clip, 1-kidney renovascular hypertension model (2K1C) rats. However, the mechanism is not clear. Dietary fibers such as alginate, fucoidan and laminaran are components of SJ and have been reported to change gut microbiota and increase short-chain fatty acids (SCFAs) in normotensive rats. SCFAs have been reported to have an antihypertensive effect when intraperitoneally or intracolonically administered, although it was reported that 2K1C rats reduce SCFAs and bacteria which produce SCFAs compared to sham operated control model (SHAM) rats. To investigate whether acetic acid (AA), one of SCFAs, is involved in the mechanism of BP reduction by an ingestion of SJ, we observed AA, in 2K1C rats fed SJ. Under anesthesia, 2K1C and SHAM were induced to Sprague Dawley rats. Both models were allowed to ingest a standard diet (C group) or a 5% (5 of 100) SJ mixed diet (SJ group) for 7 weeks, to a drinking water freely. During the breeding period, the amount of intake, body weight, and systolic BP (SBP) of each group were observed. After that, rats were euthanized, the contents of cecum were collected, and the pH was measured. The amounts of AA were measured using a commercial kit. The SBP of 2K1C-C was significantly higher than that of SHAM-C throughout the feeding (146 ± 3 vs 131 ± 1 mmHg, p<0.05), the SBP of 2K1C-SJ was significantly lower than that of 2K1C-C (136 ± 5 vs 146 ± 3 mmHg, p<0.05). The pH of the cecal contents was significantly lowered in the SJ group rats in both SHAM and 2K1C. The amounts and concentrations of AA in the cecal contents were significantly increased in both SHAM ( 46 ± 8 vs 92 ± 9 mmol, p<0.05)and 2K1C (50 ± 3 vs 87 ± 5 mmol, p<0.05) in the SJ diet group compared with the C group. On the other hand, there was no significant difference in the amounts of AA between SHAM and 2K1C animal models. These results indicated that ingestion of SJ increased AA, and decreased pH in the cecal contents in both SHAM and 2K1C of the SJ group, which may be involved in the antihypertensive effect of SJ ingestion.
  • 地域高齢者における咀嚼回数及び栄養素摂取量の3年間の変化  [通常講演]
    橋本 弘子; 谷口 信子; 松野 陽; 瀬川 悠紀子; 丸山 紗季; 大瀬良 知子; 栗原 伸公
    日本衛生学雑誌 2019年02月 (一社)日本衛生学会
  • 高血圧患者における高塩分食品・調味料の使用習慣に基づいた塩分摂取量簡易評価方法の検討  [通常講演]
    脇田 久美子; 三ヶ尻 礼子; 田渕 聡子; 山西 美沙; 赤毛 弘子; 玉田 萌子; 西田 ひかる; 中谷 早希; 金谷 沙紀; 森 智子; 向山 万為子; 中村 美仁; 山本 育子; 松田 佳子; 高橋 路子; 小川 渉; 小林 成美; 石田 達郎; 大瀬良 知子; 栗原 伸公
    日本病態栄養学会誌 2018年01月
  • 高齢者における食事提供形態の違いによる咀嚼回数及び栄養素摂取量の関連  [通常講演]
    橋本 弘子; 谷口 信子; 松野 陽; 大瀬良 知子; 瀬川 悠紀子; 丸山 紗季; 石垣 尚一; 栗原 伸公
    日本衛生学雑誌 2017年03月

MISC

受賞

  • 2016年07月 SNEB Higher Education Research Award
     
    受賞者: 大瀬良知子

共同研究・競争的資金等の研究課題

  • 家庭向け作り置きサービスに関するメニュー開発
    アルバイトタイムス:
    研究期間 : 2022年03月 -2022年08月
  • 科学研究費(若手研究B):科学研究費助成事業
    研究期間 : 2017年04月 -2019年03月 
    代表者 : 大瀬良 知子
     
    本研究では、食に関する非認知的スキルや主観的健康観に着目し、幼児期における学校給食を活用した食育の効果を検証した。幼稚園や保育所を卒園し現在7-16歳になる子どもたちに行ったアンケート調査の結果に対しロジスティック回帰分析を行った結果、非認知的スキルに影響する要因として、小学生では、家庭の食事が好き、食への興味関心が高い、主観的健康観が高いこと、中高生では、食への興味関心が高い、主観的健康観が高い、いらいらしないことがあることが示唆された。これらは幼児期の食育の有無よりも強い影響を示した。現在の非認知的スキルに影響を与える要因として、食育よりも現在の健康観や食事に対する意識が強い可能性がある。
  • 大豆製品の好き嫌い改善と摂取頻度向上のための方法の開発‐家庭への波及効果に着目して‐
    不二たん白質研究振興財団:
    研究期間 : 2016年04月 -2017年03月 
    代表者 : 大瀬良知子
  • 大豆製品に着目した好き嫌い改善と摂取頻度向上のための方法開発
    不二たん白質研究振興財団:
    研究期間 : 2015年04月 -2016年03月 
    代表者 : 大瀬良知子
  • 保育所・幼稚園における集団給食の意義の変遷と現代的意義の構築
    Jmilk:食と教育学術研究
    研究期間 : 2014年04月 -2015年03月 
    代表者 : 大瀬良知子

委員歴

  • 2022年10月 - 現在   日本栄養改善学会   評議員
  • 2015年04月 - 現在   日本食育学会   代議員
  • 2011年04月 - 2015年03月   日本食育学会   評議員

担当経験のある科目

  • スポーツ栄養学
    東洋大学
  • 応用栄養学実習
    東洋大学
  • 応用栄養学
    東洋大学

その他のリンク

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