Researchers Database

Hiromi Tsuji

    Department of Nutritional Sciences Professor
    Course of Food and Nutritional Sciences Professor
Last Updated :2024/04/23

Researcher Information

Degree

  • Master(Nutrition)(Women's Nutrition College)

Research funding number

  • 00300004

J-Global ID

Research Interests

  • 給食の品質管理   給食経営管理   大量調理   Nutrition habit   lating of cooking   Nutrition Education   Food service management   

Research Areas

  • Humanities & social sciences / Home economics, lifestyle science

Education

  •        - 1987  Kagawa Nutrition University  Graduate School of Nutrition and Health Sciences  (給食管理)
  •        - 1987  Women's Nutrition College  Nutrition course  Institutional Food Service Management
  •        - 1985  Kagawa Nutrition University  Kagawa Nutrition University  栄養学科・実践栄養学専攻
  •        - 1985  Women's Nutrition College  Faculty of Nutrition

Association Memberships

  • JAPANESE SOCIETY OF PUBLIC HEALTH   THE JAPAN SOCIETY OF COOKERY SCIENCE   JAPAN SOCIETY OF RESEARCH ON EARLY CHILDHOOD CARE AND EDUCATION   日本給食経営管理学会   日本フードサービス学会   日本栄養改善学会   

Published Papers

  • スチームコンベクションオーブンを用いた根菜類の煮物調理の標準化
    佐藤瑶子,吉田里緒,辻ひろみ
    日本給食経営管理学会 17 (1) 3 - 16 2023/03 [Refereed]
  • 大量調理における食材と汁の食塩濃度の数量的把握
    佐藤瑤子; 林紗也子; 飯島久美子; 辻ひろみ; 香西みどり
    日本給食経営管理学会 11 (2) 2017/12 [Refereed]
  • 別所京子; 小林久子; 桂きみよ; 大迫早苗; 辻 ひろみ; 高田和子
    日本給食経営管理学会 8 (3) 89 - 96 2187-2937 2014/09 [Refereed]
  • 小林奈穂; 村山伸子; 稲村雪子; 久保田恵; 神田知子; 高橋孝子; 金光秀子; 辻ひろみ; 石田裕美
    栄養学雑誌 71 (Supplement 1) S46 - S55 2013/04 [Refereed]
  • 高齢者施設における摂取量の実態
    石田裕美; 小林奈穂; 村山伸子; 神田知子; 高橋孝子; 久保田恵; 金光秀子; 伊藤早苗; 辻 ひろみ
    平成24年度総括・分担研究報告書 2013/03
  • TSUJI Hiromi; NAGURA Hideko; YOSHITA Katsushi; ISHIDA Hiromi
    栄養学雑誌 70 (4) 253 - 261 0021-5147 2012/08 [Refereed]
  • 給食経営管理論分野における卒前教育と初任者のコンピテンシー到達度
    石田裕美; 名倉秀子; 辻ひろみ
    平成23年度厚生労働科学研究費補助金 平成23年度総括・分担研究報告書 81 - 116 2012/03
  • 保育士養成課程の「食と発達」の授業における学習特性と課題
    辻 ひろみ; 名倉秀子
    十文字学園女子大学人間生活学部紀要2011 143 - 154 2011/12 [Refereed]
  • 日本人の食事摂取基準の活用をどう教えるかー管理栄養士養成課程における給食経営管理論分野の教育の現状報告書
    石田裕美; 由田克士; 名倉秀子; 辻ひろみ
    厚生労働科学研究費補助金 (循環器疾患生活習慣病対策総合研究事業)分担研究報告書 37 - 72 2010/03
  • 辻 ひろみ
    日本フードサービス学会年報 日本フードサービス学会 14 (14) 162 - 165 1880-4438 2009
  • 校外実習の効果的な方法について
    小田原女子短期大学 研究紀要 36 76 - 81 2006
  • 辻 ひろみ; 内山 麻子; 麻見 直美
    シダックス総合研究所 シダックス研究機構 3 10 - 22 1347-5185 2005

Books etc

  • 課題発見力・問題解決力を養う 給食経営管理実習
    名倉秀子; 市川陽子; 佐々木ルリ子; 辻ひろみ; 藤井恵子 (Joint work栄養・食事管理)アイ・ケイ・コーポレーション 2018/03
  • 給食経営管理実習
    辻 ひろみ (Joint work栄養管理報告書の作成)建帛社 2017/04
  • 新スタンダード栄養・食物シリーズ15 給食経営管理論
    辻 ひろみ (Editor1.2章、9-2章)東京化学同人 2016/09
  • 日本給食経営管理用語辞典(第2版)
    辻 ひろみ (Joint work栄養管理 一部キーワード)第一出版 2015/11
  • 給食経営管理論
    三好恵子; 山部秀子; 平沢マキ編 (Contributor第3章 栄養・食事管理)第一出版 2014/11
  • CPS事例にみる先進型サプライチェーン・ロジスティクスマネジメント
    吉岡洋一; 高橋輝男; 大竹重雄; 黒須誠治; 中沢喜久雄; 菊池一夫; 町田一兵; 鈴木敬輔; 高坂彰; 関口壽一; 名倉秀子; 辻 ひろみ; 藤田精一 (Joint work)ふくろう出版 2013/12
  • 食物と栄養学基礎シリーズ給食経営管理論
    吉田勉監修; 名倉秀子編著; 辻 ひろみ; 市川陽子; 佐野文美; 小山ゆう; 藤井恵子; 森本修三; 木村靖子; 山形純子 (Joint work給食経営管理の概念)㈱学文社 2013/11
  • 改訂新版 大量調理 ―品質管理と調理の実際―
    殿塚婦美子編著; 三好恵子; 笹島道雄; 山部秀子; 辻 ひろみ; 堀端薫; 吉永和美 (Joint work)株式会社学建書院 2012/07
  • 子育て子育ちを支援する子どもの食と栄養
    堤ちはる; 土井正子; 大塚周二; 大槻恵子; 塚田信; 辻 ひろみ; 成瀬宇平; 山川美恵子; 山本妙子 (Joint work)株式会社萌文書林 2011/03
  • 給食経営管理用語辞典
    給食経営管理学会監修 (Joint work栄養管理)株式会社第一出版 2011
  • 栄養指導論 改訂第2版
    岡崎光子編; 喜多雅子; 中島順一; 鈴木道子; 泉谷和子; 笹田陽子; 山田哲雄; 辻 ひろみ (Joint work)株式会社南江堂 2010

Conference Activities & Talks

  • 給食学内実習をわかりやすく改善するための研究
    荒井実咲; 小川ちひろ; 新島慶宣; 辻 ひろみ; 原友子
    2019/11  Poster presentation
  • 大量調理におけるほうれん草のお浸しの品質の標準化に関する研究
    松下太朗; 明尾祐希; 辻 ひろみ; 名倉秀子
    第15回日本給食経営管理学会学術総会  2019/11  Poster presentation
  • 学食にメニューを提供する際の連携方法に関する実践的研究
    岡澤萌々香; 飯島久美子; 田部井友和; 遠藤崇子; 辻 ひろみ
    第15回日本給食経営管理学会学術総会  2019/11
  • 大量にフライを調理する際の吸油率に関する研究
    齋藤大夢; 高砂遼; 辻 ひろみ; 名倉秀子
    第15回日本給食経営管理学会学術総会  2019/11  Poster presentation
  • 回転釜を用いた汁物調理における食塩濃度の標準化に関する研究(2)
    橋本裕奈; 辻 ひろみ; 名倉秀子
    第15回日本給食経営管理学会学術総会  2019/11  Poster presentation
  • 回転釜による汁物調理の蒸発率変化に関する研究  [Not invited]
    石間源也; 酒井望海; 辻 ひろみ; 名倉秀子
    第15回日本給食経営管理学会学術総会  2019/11  Poster presentation
  • ほうれん草のお浸しの絞り率の標準化に関する研究  [Not invited]
    明尾祐希; 松下太朗; 名倉秀子; 辻 ひろみ; 飯島久美子
    第15回日本給食経営管理学会学術総会  2019/11  Poster presentation
  • 給食経営管理実習の給与栄養目標量の設定に関する研究  [Not invited]
    日向野栞; 名倉秀子; 辻ひろみ
    第15回日本給食経営管理学会学術総会  2019/11  Poster presentation
  • 給食の汁物調理における蒸発率の変化に関する研究
    名倉秀子; 五十嵐朋子; 大嶌紗季; 横尾成美; 辻 ひろみ
    第66回日本栄養改善学会  2019/09  Poster presentation
  • ライフステージに合わせた調理品質に関する基礎的研究―青菜のお浸しに着目してー
    大瀬良知子; 飯島久美子; 小川尚男; 松下太朗; 明尾祐希; 辻 ひろみ
    第66回日本栄養改善学会学術総会  2019/09  Poster presentation
  • 給食経営管理実習における栄養士免許要件「給食の運営」の教育方法に関する研究
    新島慶宣; 小川ちひろ; 荒井実咲; 原友子; 辻 ひろみ
    第66回日本栄養改善学会学術総会  2019/09  Poster presentation
  • 回転釜を用いた汁物調理における食塩濃度の標準化に関する研究
    辻 ひろみ; 橋本裕奈; 石間源也; 岡澤萌々香; 名倉秀子
    第66回日本栄養改善学会学術総会  2019/09  Poster presentation
  • 実習インシデント/アクシデントレポートを活用した給食経営管理実習の教育方法の検討  [Not invited]
    新島慶宣; 辻ひろみ
    日本給食経営管理学会  2018/11  Poster presentation
  • 少量調理から大量調理に展開する際の作業工程管理に関する研究  [Not invited]
    中村智哉; 関口貴久; 佐藤瑤子; 飯島久美子; 辻ひろみ
    日本給食経営管理学会  2018/11  Poster presentation
  • 大量調理におけるフライ調理の油の劣化に関する研究―鮭フライの場合―  [Not invited]
    高砂遼; 齋藤大夢; 関口貴久; 細谷孝博; 飯島久美子; 辻ひろみ
    日本給食経営管理学会  2018/11  Poster presentation
  • 大量調理における冷凍魚を用いたフライの精度管理  [Not invited]
    関口貴久; 斎藤大夢; 高砂遼; 辻ひろみ; 名倉秀子
    日本給食経営管理学会  2018/11  Poster presentation
  • 給食における汁物の食塩濃度と保温条件に関する研究  [Not invited]
    辻 ひろみ; 名倉秀子
    第65回日本栄養改善学会学術総会  2018/09  Oral presentation
  • スチームコンベクションオーブンを用いた根菜類の煮物の調理条件の検討  [Not invited]
    吉田理緒; 八川梨紗; 佐藤瑤子; 飯島久美子; 辻ひろみ; 香西みどり
    日本家政学会  2018/05  Poster presentation
  • 給食経営管理実習におけるインシデント/アクシデントレポートの分析  [Not invited]
    新島慶宣; 辻 ひろみ
    群馬県栄養改善学会  2018/02  Oral presentation
  • 給食に冷凍魚を用いた料理の品質管理ー食塩相当量についてー  [Not invited]
    辻 ひろみ; 岩崎博貴; 名倉秀子
    第64回日本栄養改善学会総会  2017/09  Oral presentation
  • スチームコンベクションオーブンを用いたゆで加熱の加熱時間に影響を及ぼす要因の検討  [Not invited]
    吉田里緒; 佐藤瑶子; 八川梨沙; 飯島久美子; 辻 ひろみ; 香西みどり
    日本調理科学会第29年度大会  2017/09  Oral presentation
  • 給食で提供する栄養成分表示における算出方法の検討  [Not invited]
    名倉秀子; 辻 ひろみ
    第71回日本栄養・食糧学会学術総会  2017/05  Poster presentation
  • スチームコンベクションオーブンを用いたじゃがいもの最適加熱時間  [Not invited]
    吉田里緒; 佐藤瑶子; 飯島久美子; 辻ひろみ; 香西みどり
    日本調理科学会第28年度大会  2016/08
  • 大量調理における余熱を考慮したジャガイモの調理条件の設定  [Not invited]
    八川 梨紗; 佐藤 瑶子; 飯島 久美子; 辻 ひろみ; 香西 みどり
    日本調理科学会平成28年度大会  2016/08  Oral presentation
  • クックサーブにおける生産工程の標準化と品質評価  [Not invited]
    名倉秀子; 辻 ひろみ
    第70回日本栄養・食糧学会大会  2016/05  Oral presentation
  • 煮物・汁物を大量調理した時の食塩濃度の変動の定量的把握と最適調理条件の設定  [Not invited]
    佐藤瑶子; 林紗也子; 飯島久美子; 辻ひろみ; 香西みどり
    第11回日本給食経営管理学会学術総会  2015/11  Others
  • 根菜類の煮物の大量調理における余熱利用時の最適加熱時間の予測  [Not invited]
    佐藤瑶子; 八川梨紗; 飯島久美子; 辻ひろみ; 香西みどり
    日本調理科学会 平成27年度大会  2015/08  Oral presentation
  • 保育士養成における食感表現に関する食育教材の研究  [Not invited]
    辻 ひろみ; 小野友紀; 名倉秀子
    第68回日本保育学会大会  2015/05  Oral presentation
  • 保育士養成における食に関する教材の研究 「子どもの食と栄養」における教材(咀嚼グミ)の妥当性  [Not invited]
    辻 ひろみ; 小野友紀; 名倉秀子
    第67回日本保育学会学術総会  2014/05
  • 給食経営管理学内実習における喫食者満足度向上を目的とした品質管理にかかわる変動要因の検討  [Not invited]
    別所京子; 小針なつ美; 大谷ひかり; 小林久子; 桂きみよ; 辻 ひろみ
    第59回日本栄養改善学会学術総会  2013/09
  • 保育士養成における教材の研究  [Not invited]
    辻 ひろみ; 名倉秀子
    第66回日本保育学会学術総会  2013/05
  • 保育所における食育の現状と課題-異職種間の連携に注目して-  [Not invited]
    小野友紀; 辻 ひろみ
    第65回日本保育学会学術総会  2012/05
  • 保育者養成教育における食に関する研究  [Not invited]
    辻 ひろみ; 名倉秀子
    第65回日本保育学会学術総会  2012/05
  • 給食施設における日本人の食事摂取基準の活用の現状と食事計画から摂取量把握にいたるまでの給食管理の実態  [Not invited]
    小林奈緒; 村山伸子; 久保田恵; 神田知子; 高橋孝子; 金光秀子; 辻ひろみ; 石田裕美
    第58回日本栄養改善学会学術総会  2011/09
  • 給食管理実習における献立選択に関する研究-試作回数増加による調理工程や調理作業時間変化の事例-  [Not invited]
    辻ひろみ; 冨澤真美
    第56回日本栄養改善学会学術総会  2009/09
  • 大量調理操作時における動作強度と身体活動レベルの検討  [Not invited]
    別所京子; 辻ひろみ; 大迫早苗; 桂きみよ; 高田和子
    第56回日本栄養改善学会学術総会  2009/09
  • 消費者の抱える健康問題と期待されるフードサービスの将来  [Not invited]
    辻 ひろみ
    第14回日本フードサービス学会年次大会  2009/05

MISC

  • 別所京子; 小針なつ美; 大谷ひかり; 小林久子; 桂きみよ; 辻ひろみ  栄養学雑誌  71-  (5 Supplement)  2013
  • 日本人の食事摂取基準の活用方法に関する検討
    石田裕美; 由田克士; 名倉秀子; 辻ひろみ  平成21年度厚生労働科学研究費補助金 循環器疾患等生活習慣病対策総合研究事業報告書  2010
  • 別所京子; 辻ひろみ; 大迫早苗; 桂きみよ; 高田和子  栄養学雑誌  67-  (5 Supplement)  2009
  • 別所京子; 大迫早苗; 辻ひろみ; 桂きみよ; 高田和子  栄養学雑誌  66-  (5 Supplement)  2008
  • Eating Habits in Female College Students
    Odawara Women's Junior College  (31)  21  2001
  • Examination on the knowledge and accuracy of students evaluation on food measurements and nutritional values as a criteria for the qualification and employment of a dietitian
    The Bulletin of the Odawara Women's Junior College  (30)  39  2000
  • Nursing mothers'eating habits and attitudes toward foods
    (4)  1993
  • A study on eating habits of middle-school students living in different environments
    (18)  1989
  • A study on snacks and oral hygiene
    35-  1988
  • A trial on nutritional education for younger elementary students
    35-  1988
  • Reguirements for children to form a good eating habit
    39-  (401)  1988
  • A study on nutritional education programs for students in grades 1-2
    34-  1987
  • Varying factors in evaluating cooking temperatures
    33-  1986
  • A study on eating habits of middle-school students living in different environments
    33-  1986

Research Grants & Projects

  • Japan Society for the Promotion of Science:Grants-in-Aid for Scientific Research
    Date (from‐to) : 2018/04 -2022/03 
    Author : Nagura Hideko
     
    To understand the factors behind variations in salt concentration during the cooking and production control of meals that make up the menus of food services, an experiment was conducted in which 50 dishes were cooked at different facilities. The factors behind variations in the salt concentration of soup were the evaporation rate during heating and keeping warm, the volume of water adhering to food during washing, and the volume of water exuded from food. The evaporation rate in particular was influenced by the time during which the pot lid was opened or closed and the humidity of the kitchen and was related to the saltiness of the meal. These results constitute basic data for the quality control of soup prepared for food services. The same trends were seen for main and side dishes.
  • 保育所給食の栄養管理
    株式会社シダックス総合研究所:シダックス研究機構研究助成
    Date (from‐to) : 2003/04 -2004/03
  • Nutrition management in meals provided at nurseries
  • A study on the standardization of quality of foods cooked in large quantitity