Researchers Database

Minematsu Ayako

    Department of Nutritional Sciences Lecturer
Last Updated :2025/04/19

Researcher Information

Degree

  • Doctor of Food and Nutritional Sciences(2023/03 Toyo University)
  • Master of Food and Nutritional Sciences(2018/03 Toyo University)
  • Bachelor of Life Sciences(2011/03 Toyo University)
  • Associate degree of Nutritional Science(2013/03 Junior College of Tokyo University of Agriculture)

Research funding number

  • 40712998

J-Global ID

Research Areas

  • Life sciences / Nutrition and health science
  • Life sciences / Sports science
  • Humanities & social sciences / Home economics, lifestyle science

Academic & Professional Experience

  • 2024/03 - Today  Toyo UniversityDepartment of Nutritional Sciences, Faculty of Health and Sports SciencesLecturer
  • 2018/04 - 2024/03  Kinjo Gakuin UniversityCollege of Human Life and Environment Department of Food and Nutritional EnvironmentAssistant Professor
  • 2017/04 - 2018/03  Toyo University陸上競技部 女子長距離部門栄養アセスメントアドバイザー
  • 2013/04 - 2016/03  Toyo UniversityDepartment of Nutrition and Health Sciences, Faculty of Food and Nutritional Sciences実習指導助手

Education

  • 2018/04 - 2023/03  Toyo University  Graduate School of Food and Nutritional Sciences  Doctoral course
  • 2016/04 - 2018/03  Toyo University  Graduate School of Food and Nutritional Sciences  Master's course
  • 2011/04 - 2013/03  Junior College of Tokyo University of Agriculture  Department of Nutrition  栄養学科
  • 2007/04 - 2011/03  Toyo University  Faculty of Life Sciences  Department of Life Sciences

Association Memberships

  • 日本給食経営管理学会   日本臨床生理学会   日本栄養改善学会   日本栄養士会   

Published Papers

Conference Activities & Talks

  • 透析患者の食事療法に向けたたんぱく質摂取源の検討  [Not invited]
    石田淳子; 薗田邦博; 峰松明也子; 浅野友美; 橋本沙幸; 加藤明彦
    2023/03  Oral presentation
  • Differences in urinary phosphorus excretion after animal or plant protein intake in healthy young Japanese women: An additional study by unifying dietary content  [Not invited]
    Junko Ishida; Tomomi Asano; Sayuki; Hashimoto; Ayako Minematsu; Akihiko Kato; Kunihiro Sonoda
    22nd IUNS-ICN International Congress of Nutrition in Tokyo(Tokyo International Forum)  2022/12  Poster presentation
  • Differences in urinary phosphorus excretion after animal and plant protein intake in healthy young Japanese women  [Not invited]
    Sayuki Hashimoto; Tomomi Asano; Kunihiro Sonoda; Akihiko Kato; Ayako Minematsu; Junko Ishida
    22nd IUNS-ICN International Congress of Nutrition in Tokyo(Tokyo International Forum)  2022/12  Poster presentation
  • 野正 夏鈴; 伊藤 由起; 大矢 奈穂子; 佐藤 博貴; 榎原 毅; 湊 京子; 北森 一哉; 大島 志織; 峰松 明也子; Mohanto Nayan Chandra; 上島 通浩
    日本衛生学雑誌  2020/03  (一社)日本衛生学会
  • Influence of exercise management on fasting plasma homocysteine concentration in female long-distance runners  [Not invited]
    Nutrition Society of Australia 42nd Annual Scientific Meeting(Canberra)  2018/11  Poster presentation
  • Examination of risk factors related to stress fractures in female, long-distance runners  [Not invited]
    10th Asia Pacific Conference on Clinical Nutrition(Adelaide )  2017/11  Poster presentation
  • 小学生高学年児童におけるBDHQ10yを用いた食事パターンの検討
    品川明穂; 古木里菜; 峰松明也子; 川口英夫; 矢野友啓; 太田昌子
    栄養学雑誌  2017
  • 小学生児童における乳製品摂取量増加を目的とした食育手法の検討
    古木里菜; 峰松明也子; 品川明穂; 川口英夫; 宮越雄一; 矢野友啓; 太田昌子
    栄養学雑誌  2017
  • 大学生における食品摂取の多様性と睡眠の質との関連
    山本かおり; 峰松明也子; 矢野友啓; 矢野友啓; 吉崎貴大; 太田昌子; 太田昌子
    栄養学雑誌  2017
  • 大学生における食事パターンと精神健康度の関連
    峰松明也子; 古木里菜; 品川明穂; 矢野友啓; 川口英夫; 太田昌子
    栄養学雑誌  2017
  • The relationship between heart disease & vitamin E intake: a multicenter cross-sectional study  [Not invited]
    Nutrition Society of Australia 40th Annual Scientific Meeting  2016/12  Poster presentation
  • Dietary education aimed at increasing dairy consumption  [Not invited]
    Nutrition Society of Australia 40th Annual Scientific Meeting  2016/12  Poster presentation
  • Correlation between cancer and dietary patterns: a multicenter cross-sectional study
    Nutrition Society of Australia 40th Annual Scientific Meeting(Melbourne)  2016/12  Poster presentation
  • breakは身体活動レベルと関係するか?
    峰松明也子; 安藤貴史; 高田和子; 田中茂穂
    栄養学雑誌  2014

MISC

  • HIRATA, Natsuhi; MINEMATSU, Ayako; OSHIMA, Shiori; MARUYAMA, Satomi  Insutitute of Life and Counsumer Sciences, Kinjo Gakuin University  28-  (1)  45  -52  2024/03
  • 【ビタミン類と健康維持増進】ビタミンB群と骨の健康
    峰松 明也子  機能性食品と薬理栄養  17-  (4)  226  -234  2024/02
  • コロナ禍における栄養教育論実習2年間の教育効果の検討
    平田 なつひ; 峰松 明也子; 大島 志織; 丸山 智美  日本栄養学教育学会雑誌  8-  (2)  91  -91  2023/08
  • 陰膳調査における女子大学生の食事摂取状況について
    野正 夏鈴; 大矢 奈穂子; 伊藤 由起; 佐藤 博貴; 北森 一哉; 大島 志織; 峰松 明也子; 湊 京子; 榎原 毅; 上島 通浩  東海公衆衛生雑誌  7-  (1)  47  -47  2019/07
  • 野正 夏鈴; 大矢 奈穂子; 伊藤 由起; 佐藤 博貴; 北森 一哉; 大島 志織; 峰松 明也子; 湊 京子; 榎原 毅; 上島 通浩  東海公衆衛生雑誌  7-  (1)  47  -47  2019/07

Research Grants & Projects

  • Japan Society for the Promotion of Science:Grants-in-Aid for Scientific Research
    Date (from‐to) : 2024/04 -2027/03 
    Author : 峰松 明也子; 太田 昌子; 矢野 友啓
  • Japan Society for the Promotion of Science:Grants-in-Aid for Scientific Research
    Date (from‐to) : 2021/04 -2024/03 
    Author : 峰松 明也子; 太田 昌子; 矢野 友啓
     
    令和3年度は、疲労骨折リスクの高い女性長距離陸上選手において、食事条件(エネルギーおよび栄養素摂取量、摂取時刻)を揃え、運動(一過性の持久性運動)を制限する「運動制限期」、制限せず運動部としての活動を行う「運動実施期」で血漿Hcy濃度を調査した。「食事」と「運動」は血漿Hcy濃度に影響を与える因子である。アスリートは、一般成人よりも習慣的に高タンパク質な食事を摂取し、高強度な運動を実施することが予想される。そのため、食事および運動が与える血中Hcy濃度の変化は大きいと仮定した。 全被験者6名中4名において、「運動制限期」の血漿Hcy濃度は、「運動実施期」よりも有意に低かった。また、全被験者の平均においても同様に「運動制限期」の血漿Hcy濃度は、「運動実施期」よりも有意に低かった。さらに、疲労骨折のカットオフ値として報告された値と比較した場合、「運動実施期」は有意に高く、「運動制限期」は有意に低かった。 結論として、女性長距離陸上選手において、食事条件を一定としたとき、運動(一過性の持久性運動)の実施は、翌日の空腹時血漿Hcy濃度を上昇させることが分かった。 血中Hcy濃度に対する食事や運動の影響に焦点を当てている研究はあるものの、結果は矛盾しており決定的ではない。それは、被験者間での食事内容の一致がなされていない、運動の強度、期間、種類等、方法論が非常に多様であり、一貫性のある結論を導くことが困難なためである。それに比べ、被験者は寮生活を送るアスリートに限定し、食事条件(栄養素摂取量、摂取時刻)を揃え、実施運動が明確になっている条件下で血中Hcy濃度の変動を追うことができる点が本研究の独自性である。
  • Japan Society for the Promotion of Science:Grants-in-Aid for Scientific Research
    Date (from‐to) : 2019/04 -2021/03 
    Author : Minematsu Ayako
     
    Genetic mutation in the enzyme MTHFR suggested that it has a different effect on bone strength than on bone mineral density. In addition, there was a significant tendency for those with the genetic mutation to have higher plasma pentosidine levels and to have experienced stress fractures. And, plasma pentosidine levels showed a significantly strong positive correlation with plasma homocysteine levels. Pentosidine and homocysteine have been reported as risk factors for fracture independent of bone mineral density. It was suggested that not only bone mineral density measurement but also determination of genetic mutation of MTHFR may be important for prevention and risk assessment in female long-distance runner athletes are at very high risk of stress fracture.
  • Japan Society for the Promotion of Science:Grants-in-Aid for Scientific Research
    Date (from‐to) : 2015/04 -2018/03 
    Author : YANO TOMOHIRO; KOHNO Kakeru; MINEMATSU Ayako
     
    In order to prevent deterioration of bone quality caused by the increase of blood level in homocysteine (HCY) based on genetic polymorphism of methylenetetrahydrofolate reductase (MTHFR), we tried to pick up new vitamins which was effective for suppression of the HCY level in clinical trials with small scale. As well, we screened new functional food components which could prevent bone fracture caused by HCY-induced deterioration of bone quality. As a result, it was identified that combination of vitamin B2 and vitamin E might be effective to suppress the rise in blood level of HCY and that delta-tocotrienol and hydroxytyrosol could act as promising functional food ingredients for prevention of the HCY-induced deterioration of bone quality.