Researchers Database

Nobuyo Tsunoda

    Department of Nutritional Sciences Professor
    Course of Food and Nutritional Sciences Professor
Contact: tsunoda001toyo.jp
Last Updated :2025/04/19

Researcher Information

URL

Research funding number

  • 60337483

J-Global ID

Research Interests

  • 魚油   インスリン感受性   インクレチン   DPP4   生活習慣病   n-3系多価不飽和脂肪酸   糖・脂質代謝異常   

Research Areas

  • Life sciences / Nutrition and health science

Academic & Professional Experience

  • 2014/04 - Today  JR東京総合病院栄養管理室テンポラリースタッフ
  • 2012 - Today  国立長寿医療研究センター老化制御研究部流動研究員
  • 2015/04  Toyo University食環境科学部健康栄養学科教授
  • 2002/04 - 2012/03  Josai UniversityFaculty of Pharmaceutical Sciences, Department of Clinical Dietetics and Human Nutrition講師
  • 2001/04 - 2003/03  Josai UniversityFaculty of Pharmaceutical Sciences, Department of Clinical Dietetics and Human Nutrition助手
  • 2000/09 - 2001/03  ベーカー医学研究所(メルボルン)
  • 1995/04 - 2000/08  国立健康・栄養研究所臨床栄養部

Education

  • 1992/04 - 1994/03  Kagawa Nutrition University  Graduate School of Nutrition and Health Sciences
  • 1988/04 - 1992/03  The University of Tokushima  Faculty of Medicine  School of Nutrition

Association Memberships

  • JAPANESE SOCIETY OF CLINICAL SPORTS MEDICINE   JAPAN SOCIETY FOR LIPID NUTRITION   JAPANESE SOCIETY FOR PARENTERAL & ENTERAL NUTRITION   JAPAN SOCIETY OF NUTRITION AND FOOD SCIENCE   THE JAPANESE SOCIETY OF NUTRITION AND DIETETICS   JAPAN SOCIETY OF METABOLISM AND CLINICAL NUTRITION   JAPAN SOCIETY FOR THE STUDY OF OBESITY   THE JAPAN DIABETES SOCIETY   

Published Papers

Books etc

  • 栄養科学シリーズ NEXT 新・臨床栄養学
    角田伸代 (Joint work)講談社 2016/01

Conference Activities & Talks

MISC

  • フェヌグリーク及びその含有成分が糖脂質代謝関連遺伝子に与える影響
    渥美 奈緒子; 村木 悦子; 山口 絵美; 木戸 佳奈子; 角田 伸代; 千葉 大成; 加園 恵三  日本栄養・食糧学会大会講演要旨集  64回-  85  -85  2010/05
  • 加藤 勇太; 江端 みどり; 村木 悦子; 角田 伸代; 中島 啓; 加園 恵三  日本臨床栄養学会雑誌  31-  (1-2-3)  57  -67  2010/03
  • 減量期の魚油摂取におけるウェイトサイクリングへの影響
    和久津 昌紀; 角田 伸代; 村木 悦子; 加園 恵三  日本病態栄養学会誌  12-  (5)  169  -169  2009/12
  • 魚油に含まれるパルミトオレイン酸(C16:1)の糖・脂質代謝改善作用に対する役割
    柴 祥子; 角田 伸代; 村木 悦子; 園田 麻里子; 譚 淑儀; 藤原 葉子; 池本 真二; 加園 恵三  日本病態栄養学会誌  12-  (5)  193  -193  2009/12
  • Sachiko Shiba; Nobuyo Tsunoda; Etsuko Muraki; Phyllis S. Y. Tam; Mariko Sonoda; Yoko Fujiwara; Shinji Ikemoto; Keizo Kasono  CHEMISTRY AND PHYSICS OF LIPIDS  160-  S46  -S46  2009/08
  • Etsuko Muraki; Emi Yamaguchi; Nobuyo Tsunoda; Hiroshige Chiba; Keizo Kasono  CHEMISTRY AND PHYSICS OF LIPIDS  160-  S45  -S45  2009/08
  • Nobuyo Tsunoda; Mitsuki Numajiri; Etsuko Muraki; Keizo Kasono  CHEMISTRY AND PHYSICS OF LIPIDS  160-  S47  -S47  2009/08
  • Masaki Wakutsu; Nobuyo Tsunoda; Etsuko Muraki; Keizou Kasono  CHEMISTRY AND PHYSICS OF LIPIDS  160-  S46  -S47  2009/08
  • Akiko Takumi; Etsuko Muraki; Yasuyuki Oshima; Yuki Nakano; Junji Shono; Shohei Hoshino; Nobuaki Tsuge; Toshihiko Narukami; Nobuyo Tsunoda; Hiroshige Chiba; Keizo Kasono  CHEMISTRY AND PHYSICS OF LIPIDS  160-  S46  -S46  2009/08
  • Naoko Atsumi; Etsuko Muraki; Yasuyuki Oshima; Yuuichi Asaka; Nobuyo Tsunoda; Hiroshige Chiba; Keizo Kasono  CHEMISTRY AND PHYSICS OF LIPIDS  160-  S46  -S46  2009/08
  • フェヌグリーク投与による耐糖能への影響
    村木 悦子; 千葉 大成; 大島 康之; 匠 暁子; 角田 伸代; 加園 恵三  日本栄養・食糧学会大会講演要旨集  63回-  93  -93  2009/05
  • 苦味低減化フェヌグリークの生活習慣病への影響
    匠 暁子; 村木 悦子; 大島 康之; 千葉 大成; 中野 雄喜; 正野 仁慈; 星野 彰平; 柘植 信照; 鳴神 寿彦; 角田 伸代; 加園 恵三  日本栄養・食糧学会大会講演要旨集  63回-  144  -144  2009/05
  • 水素添加魚油が肝臓及び脂肪組織における脂質代謝とインスリン感受性に与える影響
    柴 祥子; 角田 伸代; 譚 淑儀; 園田 麻里子; 村木 悦子; 藤原 葉子; 池本 真二; 加園 恵三  日本栄養・食糧学会大会講演要旨集  63回-  168  -168  2009/05
  • 魚油の糖・脂質代謝改善効果に対するペルオキシゾーム増殖剤応答性受容体(PPARs)の影響
    和久津 昌紀; 角田 伸代; 村木 悦子; 加園 恵三  日本栄養・食糧学会大会講演要旨集  63回-  168  -168  2009/05
  • 脂肪摂取の基礎と臨床 魚油の作用に対するPPARsとSREBP1-cの関連性
    和久津 昌紀; 角田 伸代; 村木 悦子; 加園 恵三  日本病態栄養学会誌  11-  (5)  96  -96  2008/12
  • 魚摂取または魚油サプリメント摂取が糖・脂質代謝に与える影響の比較検討
    岡村 知広; 青木 匡; 吉田 明日香; 村木 悦子; 角田 伸代; 加園 恵三  日本病態栄養学会誌  11-  (5)  132  -132  2008/12
  • 角田 伸代  榮養學雑誌  66-  (5)  46  -46  2008/09
  • 医療施設におけるEBN・マネジメントの概念に基づく効率的な栄養管理・食事設計
    加藤 勇太; 江端 みどり; 村木 悦子; 角田 伸代; 中島 啓; 加園 恵三  New Diet Therapy  24-  (2)  224  -224  2008/09
  • 栄養療法導入後のメトホルミン投与が肝臓及び脂肪組織に与える影響
    佐藤 しのぶ; 村木 悦子; 江端 みどり; 大竹 一男; 角田 伸代; 小林 順; 加園 恵三  糖尿病  51-  (Suppl.1)  S  -95  2008/04
  • 糖尿病モデルマウスを用いた食事療法に関する研究 食事中脂肪酸比率の相違における検討
    岡村 知広; 柴 祥子; 村木 悦子; 角田 伸代; 加園 恵三  日本栄養・食糧学会大会講演要旨集  62回-  205  -205  2008/04
  • 糖・脂質代謝及びインスリン感受性に影響する魚油成分の検討
    柴 祥子; 角田 伸代; 園田 麻里子; 村木 悦子; 池本 真二; 加園 恵三  日本栄養・食糧学会大会講演要旨集  62回-  239  -239  2008/04
  • 医療施設における栄養管理・食事設計の標準化とQuality Controlのためのシステム構築に関する検討
    加藤 勇太; 江端 みどり; 村木 悦子; 角田 伸代; 中島 啓; 加園 恵三  日本栄養・食糧学会大会講演要旨集  62回-  299  -299  2008/04
  • 脊髄損傷者における腕時計型行動識別計(ViM)を用いた日常の生活活動量の評価の検討
    小田 浩之; 池本 真二; 角田 伸代; 岡 純; 佐久間 肇; 樋口 幸治; 北畠 義典; 江川 賢一; 池川 繁樹; 稲山 貴代  日本栄養・食糧学会大会講演要旨集  62回-  243  -243  2008/04
  • 桂皮熱水抽出物が脂肪細胞の糖及び脂質代謝に与える影響
    沈 燕; 村木 悦子; 江端 みどり; 角田 伸代; 加園 恵三  日本薬学会年会要旨集  128年会-  (3)  153  -153  2008/03
  • 内山 久子; 角田 伸代; 横瀬 道絵  国立障害者リハビリテーションセンター研究紀要  (29)  85  -91  2008
  • 魚油はウェイトリバウンドが引き起こす脂肪肝を抑制する
    餅 康樹; 角田 伸代; 村木 悦子; 江端 みどり; 加園 恵三  日本病態栄養学会誌  10-  (4)  492  -492  2007/11
  • ストレス状況下における魚油の多量摂取が生体に与える影響 物理的ストレスと心理的ストレスの比較検討
    清酒 正圭; 角田 伸代; 村木 悦子; 江端 みどり; 加園 恵三  日本病態栄養学会誌  10-  (4)  494  -494  2007/11
  • 食餌誘導性肥満マウスにおける魚油およびしそ油によるアレルギーの食餌療法
    瓜本 光隆; 角田 伸代; 柴 祥子; 村木 悦子; 江端 みどり; 加園 恵三  日本病態栄養学会誌  10-  (4)  495  -495  2007/11
  • 医療施設での「日本人の食事摂取基準2005年版」に基づく「軟菜食」の食事設計と栄養管理のあり方の検討
    加藤 勇太; 江端 みどり; 横沢 愛; 村木 悦子; 角田 伸代; 中島 啓; 加園 恵三  New Diet Therapy  23-  (2)  232  -232  2007/10
  • 減量時における魚油の影響についての検討
    和久津 昌紀; 餅 康樹; 角田 伸代; 村木 悦子; 江端 みどり; 加園 恵三  肥満研究  13-  (Suppl.)  215  -215  2007/09
  • アレルギーと肥満の関連性に関する検討
    里見 麻利子; 瓜本 光隆; 角田 伸代; 村木 悦子; 江端 みどり; 小林 順; 横田 千津子; 中野 裕史; 小川 郁夫; 加園 恵三  肥満研究  13-  (Suppl.)  274  -274  2007/09
  • ストレス状況下における魚油摂取量の違いが生体に与える影響 物理的ストレスにおける検討
    清酒 正圭; 角田 伸代; 村木 悦子; 江端 みどり; 加園 恵三  日本栄養・食糧学会大会講演要旨集  61回-  101  -101  2007/04
  • メトホルミン及び栄養療法による生活習慣病改善効果への影響 薬物療法導入時期が栄養療法に及ぼす影響
    佐藤 しのぶ; 村木 悦子; 角田 伸代; 江端 みどり; 加園 恵三  日本栄養・食糧学会大会講演要旨集  61回-  103  -103  2007/04
  • 糖尿病モデルマウスを用いた食事療法に関する研究 油脂の種類および摂取量の相違における検討
    角田 伸代; 岡村 知広; 梅崎 友美; 村木 悦子; 江端 みどり; 加園 恵三  日本栄養・食糧学会大会講演要旨集  61回-  103  -103  2007/04
  • アニス投与による生活習慣病予防効果の検討
    神成 真代; 村木 悦子; 江端 みどり; 角田 伸代; 加園 恵三  日本栄養・食糧学会大会講演要旨集  61回-  107  -107  2007/04
  • 桂皮熱水抽出物がインスリン分泌に与える影響
    沈 燕; 村木 悦子; 江端 みどり; 角田 伸代; 加園 恵三  日本栄養・食糧学会大会講演要旨集  61回-  108  -108  2007/04
  • フェヌグリークシード投与によるインスリン抵抗性改善効果の検討
    村木 悦子; 千葉 大成; 江端 みどり; 角田 伸代; 加園 恵三  日本栄養・食糧学会大会講演要旨集  61回-  108  -108  2007/04
  • 医療施設における新しい食事設計と評価のあり方についての検討
    加藤 勇太; 江端 みどり; 関口 裕美; 松澤 瑞恵; 横沢 愛; 村木 悦子; 角田 伸代; 加園 恵三  日本栄養・食糧学会大会講演要旨集  61回-  134  -134  2007/04
  • ウェイトリバウンドに及ぼす魚油の影響についての検討
    餅 康樹; 角田 伸代; 村木 悦子; 江端 みどり; 加園 恵三  日本栄養・食糧学会大会講演要旨集  61回-  203  -203  2007/04
  • 肥満におけるアレルギー発症へのレプチンの関連性についての検討
    瓜本 光隆; 角田 伸代; 村木 悦子; 江端 みどり; 加園 恵三  日本栄養・食糧学会大会講演要旨集  61回-  218  -218  2007/04
  • メトホルミン及び栄養療法による脂質代謝への影響
    佐藤 しのぶ; 村木 悦子; 角田 伸代; 江端 みどり; 加園 恵三  日本薬学会年会要旨集  127年会-  (3)  102  -102  2007/03
  • Fenugreek seeds投与による脂質代謝への影響
    村木 悦子; 松岡 知里; 千葉 大成; 江端 みどり; 角田 伸代; 加園 恵三  日本薬学会年会要旨集  127年会-  (2)  170  -170  2007/03
  • 糖尿病モデルマウスを用いた糖尿病食事療法に関する研究 炭水化物と脂質の比率及び脂肪酸の種類の検討
    岡村 知広; 梅崎 友美; 村木 悦子; 江端 みどり; 角田 伸代; 加園 恵三  日本病態栄養学会誌  9-  (4)  448  -448  2006/11
  • メトホルミン及び栄養療法による生活習慣病改善効果への影響 投与量の検討
    佐藤 しのぶ; 村木 悦子; 小林 奈保子; 江端 みどり; 角田 伸代; 加園 恵三  日本病態栄養学会誌  9-  (4)  509  -509  2006/11
  • メトホルミン及び栄養療法による生活習慣病改善効果に及ぼす影響
    佐藤 しのぶ; 村木 悦子; 及川 璃奈; 松岡 知里; 江端 みどり; 角田 伸代; 加園 恵三  日本栄養・食糧学会大会講演要旨集  60回-  164  -164  2006/04
  • フェヌグリークシード投与による生活習慣病予防に及ぼす影響
    村木 悦子; 松岡 知里; 及川 璃奈; 佐藤 しのぶ; 千葉 大成; 江端 みどり; 角田 伸代; 加園 恵三  日本栄養・食糧学会大会講演要旨集  60回-  167  -167  2006/04
  • 魚油含有量の相違によるインスリン抵抗性改善のメカニズムに関する検討
    梅崎 友美; 角田 伸代; 清酒 正圭; 餅 康樹; 渡邉 香織; 村木 悦子; 江端 みどり; 加園 恵三  日本栄養・食糧学会大会講演要旨集  60回-  244  -244  2006/04
  • Tsunoda Nobuyo; Fujikane Yuko; Kim Hyounju; Ebata Midori; Ikemoto Shinji  Pharmaceutical bulletin of Josai University  24-  57  -57  2004/01
  • 池本 真二; 角田 伸代; 江端 みどり; 東口 みづか  城西大学薬学部紀要  24-  58  -58  2004/01
  • 江崎治; 池本真二; 笠岡(坪山)宣代; 角田伸代; 池田仁子; 下川晃彦; 加藤美雪; LANE M D; JIANG M-S  創薬等ヒューマンサイエンス研究 平成12年度 国際共同研究事業研究報告書  2001
  • 江崎治; 池本真二; 角田伸代; 下川晃彦; 加藤美雪; LANE M D; COOKE D; JIANG M-S  創薬等ヒューマンサイエンス総合研究推進事業国際共同研究報告 平成10年度  2000
  • 江崎治; 池本真二; 笠岡(坪山)宜代; 角田伸代; 下川晃彦; 加藤美雪; LANE M D; COOKE D; JIANG M-S  創薬等ヒューマンサイエンス総合研究推進事業国際共同研究報告 平成11年度  2000
  • 江崎 治; 角田 伸代  医学のあゆみ  184-  (6)  503  -506  1998/02
  • O Ezaki; N Tsunoda; K Maruyama; S Ikemoto  ATHEROSCLEROSIS  134-  (1-2)  34  -34  1997/10
  • S Ikemoto; M Takahashi; N Tsunoda; K Maruyama; H Itakura; O Ezaki  DIABETES  45-  632  -632  1996/05

Awards & Honors

  • 2008/09 日本栄養改善学会 奨励賞
     
    受賞者: 角田伸代

Research Grants & Projects

  • Japan Society for the Promotion of Science:Grants-in-Aid for Scientific Research
    Date (from‐to) : 2017/04 -2020/03 
    Author : Tsunoda Nobuyo
     
    Dipeptidyl-peptidase 4 (DPP4) cleaves and inactivates the incretin hormones that decrease blood glucose levels. It was reported that intake of fish and EPA or DHA increases the effect of DPP4 inhibitor and improves HbA1c levels. It was also suggested that EPA or DHA may reduce DPP4 activity, however it has not been clarified. It is thus necessary to directly determine the role of fatty acids in regulating DPP4. Therefore, we examined the effect of fatty acids on DPP4 activity in vitro and pancreatic β cells to construct an evidence for new diet-based therapy for diabetes. This study suggests that fatty acids have the potential to inhibit DPP4 activity and enhance the effect of DPP4 inhibitors. Fatty acids such as EPA and DHA, which have an especially strong inhibitory effect on DPP4 activity, may be effectively used in a new diet-based therapy for diabetes.
  • Japan Society for the Promotion of Science:Grants-in-Aid for Scientific Research
    Date (from‐to) : 2014/04 -2017/03 
    Author : INAYAMA Takayo; OKA Jun; TSUNODA Nobuyo; HATA Kikuko; TATSUTA Wakako
     
    Health promotion among individuals with physical disability demands supportive community development. It is necessary to clarify the relationship between intrapersonal factors and the social environment. Healthy dietary habits can be promoted in individuals with physical disability through access to information on food intake and how dietary behavior modification can resolve health problems, and nutrition education within medical institutions during the acute and chronic period. Health-related quality of life (HRQoL) was positively related to the dietary information on perceived food environment in the community, and dietary satisfaction was positively related to the perceived food environment at home. It is necessary to modify the environment according to individual needs―health communication may need to be different between the young and the elderly.
  • Japan Society for the Promotion of Science:Grants-in-Aid for Scientific Research
    Date (from‐to) : 2012 -2014 
    Author : Tsunoda Nobuyo
     
    The functional relationship between incretin and fish oil was investigated in this study. In the in vitro study, eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA), which are typical components in fish oil, inhibited dipeptidyl-peptidase 4 (DPP4) activity. This result suggested that these inhibitory effects were important contributors to the functional mechanism of fish oil, and that EPA and DHA can regulate DPP4 activity. A study about the effect of fish oil on DPP4 activity in diabetes is underway. Fifty patients have agreed to participate in this study to date. Once the study is completed, its results can serve as evidence of the effect of fish oil intake on DPP4 activity.
  • Japan Society for the Promotion of Science:Grants-in-Aid for Scientific Research
    Date (from‐to) : 2011 -2013 
    Author : INAYAMA TAKAYO; IKEMOTO Shinji; TSUNODA Nobuyo; OKA Jun; HATA Kikuko
     
    We administered a questionnaire survey to community-dwelling individuals with spinal cord injuries. The questionnaire examined 8 constructs including QOL, health status, food intake, behavior, stage of change, preparation factors, attributes, and dietary environment. We found that many responses, particularly those from female and elderly subjects, were positive regarding food intake, stage of behavior change, dietary attitude and skill. Dietary lifestyles were similar to that of the general population, as indicated by the National Health and Nutrition Survey. Dietary satisfaction was significantly correlated with vegetable intake, self-health care with respect to diet, mealtime conversation with family, family/neighbor's cooperation with health promotion, and eating healthy outside the home. Food-based dietary guidelines for persons with physical disabilities include the following keywords: vegetable, self-health management, mealtime communication, peer support, and food access.
  • Japan Society for the Promotion of Science:Grants-in-Aid for Scientific Research
    Date (from‐to) : 2011 -2013 
    Author : KASONO KEIZO; NOBE Kouji; TAKENOUCHI Yasuhiro
     
    1.Chronic administration of eicosapentaenoic acid ethyl ester (EPA-E) improved Ach-induced relaxation reactivity in the aorta of KKAy diabetic mice. 2.Chronic administration of EPA-E showed no effect on SNP-induced relaxation reactivity in the aorta. 3.Chronic administration of EPA-E showed no effect on the contraction reactivity in the aorta. 4.EPA-E(10microM)did not induce any effect. However, EPA, DPA or DHA(10microM) directly induced remarkable relaxation reaction after the contraction induced by PGF2-alpha.5. In conclusion, EPA-E administration showed the therapeutic effect on the functional disorder of vascular endothelial cells in KKAy diabetic mice.
  • Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology:Grants-in-Aid for Scientific Research(基盤研究(C))
    Date (from‐to) : 2008 -2010 
    Author : Keizo KASONO; 角田 伸代; 村木 悦子
     
    (1)Fish oil suppresses weight gain and fat accumulation in the liver on weight rebound.We investigated the effect of fish oil on weight rebound in KK-Ay mice. The experiments suggest that fish oil suppresses body weight gain and fat accumulation in the liver on the weight rebound phase in mice. Suppression of fat accumulation in the liver is attributed to inhibition of fatty acid synthesis, enhancement of lipolysis and fatty acid oxidation, and normalization of lipoprotein secretion from the liver.(2)Peroxisome proliferator-activated receptors (PPARs)-independent functions of fish oil on glucose and lipid metabolism in diet-induced obese mice.The experiments suggest that fish oil decreases lipid levels in plasma and liver via PPARs (PPAR-α and PPAR-γ)pathway-independent mechanism, and that glucose tolerance is inversely regulated by PPARs antagonists under diets containing different oils.(3)Unsaturated fatty acids in fish oil play a role in adequate fat distribution to plasma, liver and white adipose tissue.We used hydrogenated fish oil, which has saturated fatty acids with the same carbon chain lengths as the unsaturated fatty acids in fish oil, to clarify the functions of these unsaturated fatty acids on the improvements in lipid and glucose metabolism in mice. Our results indicate that unsaturated fatty acids in the FO diet decrease lipid levels in the liver and maintain the balance of lipid levels in plasma, liver and white adipose tissue. In addition, these results also suggest that C16:1 and C18:1 synthesized in the liver and white adipose tissue may improve glucose tolerance and lipid metabolism in the HFO group.(4)Regulation of lipid metabolism by palmitoleate and eicosapentaenoic acid (EPA) in mice fed a high-fat diet.We investigated whether oral administration of palmitoleate improves disorders of lipid and glucose metabolism in mice fed a high-fat diet to clarify the effects of one of the main components of fish oil. This study suggests that orally administered palmitoleate or EPA at relatively low levels improve lipid metabolism impaired with a lard-rich diet. We found that palmitoleate, as a component of fish oil, as well as EPA plays a pivotal role in improving lipid metabolism.
  • 文部科学省:科学研究費補助金(若手研究(B))
    Date (from‐to) : 2005 -2006 
    Author : 角田 伸代
     
    肥満、糖尿病、高脂血症といった生活習慣病は増加の一途をたどっており、その発症機序の解明と予防法の開発が待たれている。動物性脂肪量の増加が生活習慣病の発症の一因であることから、油脂の質(脂肪酸組成)に関する研究が盛んに行われている。魚油には、抗肥満、耐糖能改善効果のあることが明らかにされているが、一方で、高度不飽和脂肪酸の過酸化の問題があり、魚油を多量に摂取した場合には、肝臓中の過酸化脂質濃度が増加することが報告されている。しかし、魚油含量の違いによる生体内における過酸化脂質生成量の違いや過酸化脂質の脂肪組織、筋肉、肝臓に及ぼす影響については検討されていない。そこで、これまで我々は、食餌中の魚油含量を変化させ、肝臓中過酸化脂質量との関連を検討してきた。脂肪エネルギー比10%、30%、50%という異なる魚油含量の餌をC57BL/6Jマウスに摂取させ、肝臓中過酸化脂質量を調べたところ、魚油含量が多くなるに従って増加した。一方、魚油含量が増加するに従って、空腹時における血中インスリン値は低下したが血糖値は変化しなかった。しかし、摂食時のインスリン値は空腹時と同様に低下したが血糖値も上昇した。また、魚油含量50%においては、膵臓からのインスリン分泌は減少し、血中アディポネクチン値も低下した。以上の結果から、肝臓中過酸化脂質量が増加しても、空腹時におけるインスリン感受性は良好となるが、膵臓に障害が起こり、摂食時にはインスリン分泌量が追いつかずやや高血糖となることが示唆された。過酸化脂質量が直接的にインスリン感受性や膵障害に影響を及ぼしているのかについては、さらに検討が必要である。
  • 文部科学省:科学研究費補助金(若手研究(B))
    Date (from‐to) : 2003 -2004 
    Author : 角田 伸代
     
    肥満、糖尿病、高脂血症といった生活習慣病は増加の一途をたどっており、その発症機序の解明と予防法の開発が待たれている。動物性脂肪量の増加が生活習慣病の発症の一因であることから、油脂の質(脂肪酸組成)に関する研究が盛んに行われている。魚油には、抗肥満、耐糖能改善効果のあることが明らかにされているが、一方で、高度不飽和脂肪酸の過酸化の問題があり、魚油を多量に摂取した場合には、肝臓中の過酸化脂質濃度が増加することが報告されている。しかし、魚油含量の違いによる生体内における過酸化脂質生成量の違いや過酸化脂質の脂肪組織、筋肉、肝臓に及ぼす影響については検討されていない。そこで、昨年度は、脂肪エネルギー比20%と50%という異なる魚油含量の餌をC57BL/6Jマウスに摂取させた場合の体重、内臓脂肪量、血中脂質レベルについて、肝臓中過酸化脂質量との関連性から検討した。本年度は、脂肪エネルギー比10%〜50%までの魚油含量を含む餌をC57BL/6Jマウスに約3ヶ月間摂取させ、体重、内臓脂肪量、血中インスリンおよびレプチンレベル、肝臓中過酸化脂質量について検討した。その結果、エネルギー摂取量および体重に、魚油含量による有意な差は認められなかったが、血中インスリンおよびレプチンレベルには差が認められた。また、肝臓中過酸化脂質量にも差が認められた。これらの結果から、血中インスリンおよびレプチンレベルにみられた相違と肝臓中過酸化脂質量との関連性について、現在検討中である。

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